Bu girişim işverenlere bir CETOP sertifikası almayı başarmış bir kişinin; yetenek, bilgi ve becerilerini tanımalarına imkan verecek ve bu durum kalite güvenilirliği açısından onlara büyük bir garanti sunacaktır.
1. BEKLENEN SONUÇ
Tasarı; CETOP kalitesinin, akışkan gücü eğitim ve pratiğinde bütün Avrupa için bir örnek olay olarak değerlendirilecek ve aynı zamanda Avrupa içinde iş gücü ve beceri transferi için çok önemli bir fırsat da oluşturacaktır.
2. UYGULAMA VE YÖNETİM NASIL OLACAKTIR?
Bu uyum programının uygulama ve yönetim sorumluluğu tamamen CETOP üyesi milli derneğe ait olacaktır(tamamen böyle geliştirilmiş ve onaylanmıştır).
Bütün üye derneklerin; temsil ettikleri ülkelerinde mevcut çeşitli eğitim ve öğretim organizasyonlarını CETOP tavsiyeleri doğrultusunda, tüm kalite gereksinimleri, onay ve denetimlerini güvence altına almaları beklenir.
Bu kılavuz, CETOP eğitim kalitesinin elde edilmesinde başarılı olabilmek için tavsiyeleri sunmakta ve uzmanlık temelli bir yeterlilik ile metodolojisini de kazanımları ile birlikte açıklamaktadır.
Bütün CETOP dernekleri için hedef, kendi eğitim sistemleri içerisinde başarılı sonuçlar almaktır. Bütün organizasyonlara, başarılı olmanın gerektirdiği süreçte uygulama ve geliştirme için tam bir esneklik ve özgürlük verirler.
Dernekler ayrıca bu tavsiyeleri eğitim organizasyonlarına ulaştırmak, tavsiye etmek ve desteklemekten sorumludur. Ayrıca kendi üyeleri vasıtasıyla yardımcı olmak, gerekli kaynakları sunmak ve desteklemek durumundadırlar.
Her CETOP üyesi dernek, “kişisel seviye başarısı” olarak kabul ettiği bu eğitimlere gerekli sertifikaları verecektir. Bu sertifika daha sonra bir CETOP KALİTE SEVİYESİ başarısı olarak açık bir ifade ile onaylanır.
3. CETOP KALİTESİNİN UYGULANMASI İÇİN TASARLANMIŞ MODEL
Cetop tavsiyeli merkezler Her CETOP üyesi dernek
Şemalar 2 ve 3’e bakınız. ^
MESLEKİ EĞİTİM Eğitim ve öğretim kuruluşlarına ait Uzmanlık Temelli
1,2 ve 3 Programların geliştirilmesi, sunulması, yönetilmesi ve değerlendirilmesi onlarla özdeşleşir ve onları onaylar ve çok yakın işbirliği yapar.
^
> SEVİYE 1, SEVİYE 2, SEVİYE 3
Not: CETOP pratik temelli sınavlarda ihtiyaç olabilecek her türlü desteği verir.
4. BAŞARININ BİREYSEL KAYITLARI
Uzmanlık temelli becerilerin eğitimi ve elde edilmesi döneminde bütün adayların kendi bireysel başarı kayıtlarının tutulması beklenir. Bu dosya, kazanılan bilgi ve uzmanlık temelli becerilerin ve mesleki eğitim seviyesinin bir kanıtı olarak kayıt altına alınır. Bütün bu kayıtlar özgün imzalı olmalı ve devam eden profesyonel gelişmenin temeli olmalıdır.
5. ORGANİZE VE BİREYSEL İHTİYAÇLARA UYGUN PRATİK VE TEORİK EĞİTİM SEVİYELERİNİN SUNULMASI
Bireysel ihtiyaçların tespiti ve yönlendirilmesi, o kişinin daha önce sahip olduğu bilgi ve deneyimler dikkate alınarak sağlanır. Bu görev tavsiye edilen eğitim merkezlerinin önceden varsayılan bilgi ve deneyimleri ışığında kendi sorumlulukları içindedir.
Örnek olarak mesleki seviye3 olan bir kişi eğitim seviyesi3’e her zaman uygun olmayabilir. Kişinin bilgi profiline uygun seviyeye en uygun şekilde yerleştirilmesi gerekir. Kişiler farklı derinlik ve genişlikte bilgilerle birlikte aşağıdaki gibi uzmanlık temelli becerilere ihtiyaç gösterebilirler.
a) Eğitim öncesi sahip olunan bilgi, beceri, deneyim, bir işte çalışıyor veya çalışmıyor olması,
b) Çalışanlar için, işyerinde pozisyonuna uygun beklentiler veya işi ile ilgili özel beceri seviyesi ihtiyaçları. (Örnek: Bir üniversitenin elektronik bölümü mezunu bir kişinin az bir hidrolik bilgisine ihtiyacı olacaktır ve o kişiye muhtemelen seviye 1 yeterli olacaktır.)
Onaylı eğitim merkezleri adaylara her seviyede eşit fırsatlar ve aşağıdaki gibi değişik eğitim tarzları sunmalıdır.
- Kısa kurslar ve eğitim modülleri,
- Esnek ve uzaktan eğitim programları,
- Kişisel eğitim.
6. SONUÇ
Bu uyum girişiminin başarılı bir şekilde uygulanması, başarılı ve etkili olunması için, bütün CETOP üyesi derneklerin kendi ülkelerinde bir seri uzmanlık temelli eğitim programları kuruluşunu gerçekleştirmeleri, bu programların çeşitli seviye ve ilgili konuları kapsaması gereklidir. Derneklerin; eğitim kuruluşları, sanayinin lider organları, makina imalatçıları ve son kullanıcılar ile çok yakın işbirliği içinde olmaları, eğitim içeriğinin onların ihtiyaçları ile örtüştüğünü görebilmeleri, mesleki standartlar ve teknolojik gelişmeleri çok iyi izlemeleri gerekir.
Tavsiye edilen eğitim merkezlerinin benzerleri ile eşdeğer bir eğitim seviyesi ve standartlarının tutturabilmesi ile ilgili olarak CETOP üyesi dernekler; bu merkezlerin kuruluşu, uygulamaları, tüm kalite güvence prosedürlerinin sağlanması için aktif bir rol oynamalıdırlar.
GRAFİK 1. ORTAK MUTABAKAT(AVRUPA AĞI)
BELÇİKA(FIMOP)
İNGİLTERE(BFPA) ÇEK CUMH.(CAHP)
ALMANYA(VDMA) POLONYA(CORP)
------------------------------------------
İSPANYA(AIFTOP) CETOP FRANSA(UNITOP)
TAVSİYE EDİLEN MERKEZLER
İTALYA(ASSOFLUID) SEVİYE1, 2 VE 3 NORVEÇ(HPF)
SINAV ADAYLARI
HOLLANDA(FEDA) ------------------------------------------- SLOVENYA(FTS)
İSVİÇRE(SWISSMEM/GOP) FİNLANDİYA(FHPA)
İSVEÇ(HPF) TÜRKİYE(AKDER)
GRAFİK 2. CETOP ONAYLI MERKEZLER
Uygulama şeması:
--------------------------------
CETOP
TAVSİYELİ CETOP üyesi dernek tarafından
onaylanmış
MERKEZLER
-------------------------------
Zorunlu özellikleri:
- Önceden belirlenmiş laboratuar donanımı, Dış denetçiler tarafından en az
- Uzman, deneyimli kadro, yılda bir kez gözetim denetimi.
- Kabul edilebilir görsel özellikli, bilgi teknolojileri
ile donatılmış sunum teknikleri,
- Performans gözetimi ve kayıt sistemi için iyi bir yönetim
sistemi,
- Planlanmış bir kalite ve güvenlik politikası,
- Planlanmış fırsat eşitliği politikası.
GRAFİK 3. TAVSİYE EDİLEN SINAV METOTLARI
UZMANLIK TEMELLİ YETERLİLİKLER İÇİN SINAV METOTLARI
Bilgi ve konuları anlama kabiliyeti Bilgi, anlama kabiliyeti ve uygulama,
bir seri yazılı ara sınavlardan sonra yazılı bir bir seri uzmanlık temelli ödevlerle ara
bir final sınavı ile sonuçlanır. sınavlara tabi tutulur. Bu sınavlarda
ana fonksiyonlardan; sistemi kurma,
işletmeye alma, arıza bulma ele alınır. Bu
sınavlar onaylı eğitim uzmanları tarafından kişiler temelinde gerçekleştirilir. Başarı, farklı şart ve kriterlerde en az 2 performans temelinde elde edilir.
Tanıklık, uzman eğitimcinin doğrudan gözetimi, soru
ve yazılı rapor ve veriler ile temin edilir.
Başarı, adayın objektif bir sınavda tatmin edici bir
olumlu performansı ile temellendirilir.
Programlar, zaman sınırlaması olmaksızın veya geleneksel eğitim sistemlerine benzer şekilde yürütülebilir. Önceki bilgi ve deneyimler de dikkate alınır. Sınavlar, adayların sınava hazır olduklarına, eğitim uzmanı ve sınav uzmanının adayın yeterli bilgi ve kavrayışa sahip olduğuna ve sınavı kazanacağına inandıkları zaman yapılır.
Kaynak: CETOP İnternet Sitesi
Tercüme eden: Abdullah Parlar